Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trwa wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Poznaj ceny festiwalowych dań. Zobacz, gdzie smacznie zjeść wyjątkowe menu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Białymstoku restauracja Farina proponuje w menu A pizzę gourmet na cieście certyfikowanym przez AVPN z mleczną burratą.
W Białymstoku restauracja Farina proponuje w menu A pizzę gourmet na cieście certyfikowanym przez AVPN z mleczną burratą. materiały prasowe festiwalu Restaurant Week
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie przygotowanym menu spoza karty między 13 marca a 24 kwietnia 2024 roku. W wydarzeniu można wziąć udział w największych miastach np.: Poznaniu, Warszawie, Lublinie, Gdańsku i Katowicach. Serwis Strona Kuchni jest patronem medialnym wydarzenia.

W skrócie

Restaurant Week jest cyklicznym wydarzeniem kulinarnym, które ma na celu promowanie polskiej gastronomii i zachęcać gości do wychodzenia i poznawania nowych restauracji. Ta inicjatywa jest także znakomitą okazją do zapoznania się z menu restauracyjnym w przystępnej cenie. W tej edycji organizatorzy festiwalu umożliwiają gościom wcielenie się w rolę redakcji kulinarnej i zachwycenie się proponowanymi posiłkami w zgodzie z najnowszymi trendami.

W galerii zobaczysz przykładowe dania proponowane w Restaurant Week 2024

– Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 gości; #FoodSmellsGood – 145,000 gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.

Jak rezerwować stolik?

Od 8 lutego 2024 roku można dokonać rezerwacji wybranego menu przez stronę internetową Restaurant Week. W procesie rezerwacji wybiera się miasto, restaurację, ilość osób, menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne, wegetariańskie lub wegańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Rezerwację można zrobić przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Ile kosztuje festiwalowe menu Restaurant Week 2024?

Na gości czeka menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł. W tym roku opłata rezerwacyjna wynosi 5,98 zł oraz 10 zł za posiłek w prime time. W ramach rezerwacji każdy smakosz otrzyma w prezencie do wyboru:

  • festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich),
  • Kinley Elderflower Zero Cukru,
  • wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%).

Podczas rezerwowania menu można także zamówić Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki marce Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Gdzie zjeść w ramach Restaurant Week 2024?

W nadchodzącej edycji festiwalu organizatorzy zebrali ponad 400 restauracji w ponad 13 regionach w całej Polsce. Smakosze mogą zjeść dania wyznaczające trendy w największych miastach. Wśród nich jest np.:

  • Warszawa,
  • Białystok,
  • Bydgoszcz,
  • Kraków,
  • Łódź,
  • Lublin,
  • Poznań,
  • Rzeszów,
  • Katowice,
  • Szczecin,
  • Wrocław.

Festiwal proponuje także odwiedzić najciekawsze restauracje na Śląsku. Między innymi, w takich miastach jak Tarnowskie Góry, Siewierz, Bielsko-Biała, Gliwice, Zabrze i Tychy. Mieszkańcy Trójmiasta mogą wypróbować menu w Gdańsku, Gdyni i Sopocie, a Warmii i Mazur np.: w Olsztynie, Mikołajkach i Gietrzwałdzie.

Restauracja Franco w Warszawie
Restauracja Franco przy ulicy Ludwika Waryńskiego 28 podczas bieżącej edycji festiwalu jako przystawkę w obydwu menu proponuje bruschettę z kozim serem, żółtym burakiem, karmelizowaną cebulą i solą maldon. Danie główne to wariacja na temat internetowego virala z Gigi Hadid w roli głównej, czyli pizza z n’dują i sosem pomidorowym alla vodka. Wegetariańska, nowatorska propozycja to pizza na sosie z topinamburu z mozarellą Fior di Latte, boczniakiem królewskim, karmelizowaną cebulą, tymiankiem i grana padano. W ramach deseru podawana jest kremowa panna cotta o smaku białej czekolady z kruszonymi pistacjami.

Strona Kuchni jest patronem medialnym Festiwalu Restaurant Week 2024.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Trwa wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Poznaj ceny festiwalowych dań. Zobacz, gdzie smacznie zjeść wyjątkowe menu - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto