Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Top 5 przekąsek na Halloween (PRZEPISY) Mamy dla Was pomysły na "straszne" potrawy [30.10]

KP
Obcięte paluchy wiedźmy
Obcięte paluchy wiedźmy KP
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich potrawami na imprezę Halloween? A może po prostu lubisz intrygująco wyglądające smakołyki. Mamy dla Ciebie kilka prostych i smacznych przepisów. Zobacz obcięte paluchy wiedźmy, pająki, mumie, kości i robaki. Sprawdź galerię.

Obcięte paluchy wiedźmy

To tak naprawdę pyszne, kruche ciasteczka z migdałem i dżemem truskawkowym.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny/masła,
- 2 żółtka i 2 całe jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 16 g (opakowanie) cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
do dekoracji: migdały i dżem truskawkowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki. Następnie ze schłodzonego ciasta robimy paluchy: rolujemy na grubość trochę mniejszą niż nasze palce ( podczas pieczenia urosną), dodajemy migdał imitujący paznokieć. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Przed podaniem końcówkę bez paznokcia smarujemy dżemem truskawkowym.

Robaki z galaretki

Galaretki na ciastkach kakaowych
Składniki:
- galaretka w proszku np truskawkowa,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki,
- słomki do drinków,
- ciastka kakaowe.

Robimy galaretkę w naszym ulubionym smaku, według przepisu na opakowaniu, ale z podanej ilości wody odlewamy ok 2 łyżki i dodajemy 2 łyżki śmietanki. Galaretkę wlewamy do słomek ( tak jak na zdjęciu w galerii, lub słomki kładziemy na płasko w naczyniu i zalewamy galaretką). Po zastygnięciu wyciskamy galaretki ze słomek na talerz ( można go udekorować pokruszonymi kakaowymi ciastkami imitującymi ziemię).

Pająki

Dekoracja z czarnych oliwek na faszerowanych pastą tuńczykową jajkach.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżeczki majonezu,
- mała puszka tuńczyka w oleju,
- sól, pieprz,
- kilka czarnych oliwek bez pestki.

Jajka przecinamy na połówki, wydrążamy żółtka do miseczki. Do żółtek dodajemy majonez, przyprawy i tuńczyka, mieszamy. Taką pastą nadziewamy połówki jajek. Z oliwek robimy pająki (jak na zdjęciu).

Mumie z parówek

Kiełbaski w cieście, mogą być podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- parówki/kiełbaski,
- ciasto francuskie,

Parówki nacinamy na kształt mumii (nogi i ręce jak na zdjęciu) i owijamy cienkimi plastrami ciasta francuskiego. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 stopni) ok 15 min. Przed podaniem możemy zrobić mumiom oczy z ziarenek pieprzu.

Kości

Ciasto francuskie z szynką i serem. Fajnie smakuje na zimno, podane z dipem.
Składniki:
- ciasto francuskie,
- kilka plasterków szynki,
- kilka plasterków sera żółtego,
- ketchup.

Ciasto francuskie kroimy na paski, każdy smarujemy na środku ketchupem, kładziemy plasterek wędliny i sera i zwijamy w rurkę. Końce związujemy na wzór kości ( tak jak na zdjęciu w galerii). Pieczemy w 190 stopniach ok 20 min.

Zobacz także: Lampion z dyni na Halloween

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto