Tłusty czwartek: Burger w pączku, czyli pączkoburger. Ekspert dzieli się przepisem na niezwykłe danie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bloger Tomasz Mędrek proponuje wyjątkowy przepis na pączki, które można zrobić w tłusty czwartek.
Bloger Tomasz Mędrek proponuje wyjątkowy przepis na pączki, które można zrobić w tłusty czwartek. Paulina Mędrek / Archiwum prywatne
Udostępnij:
Tomasz Mędrek to autor bloga Vegan High. Jego dania to wegańskie propozycje o estetycznym wyglądzie. Jednym z ciekawszych dań proponowanych na tłusty czwartek przez smakosza kuchni roślinnej jest burger w pączku. Zobaczcie, jak go zrobić nie tylko w tłusty czwartek.

Tomasz Mędrek od kilku lat gotuje wyłącznie wegańsko, chociaż jego kulinarna pasja trwa od dawna. Swoimi działaniami dzieli się na także na swoim profilu na Instagramie. Gdy przeszedł na weganizm, zatęsknił za spektakularnymi, popularnymi daniami typu streetfood. Wcześniej jadł je najchętniej, a okoliczności zmusiły go do tworzenia wegańskich odpowiedników. W polskich restauracjach widział w menu pączka na wytrawnie. Według niego to także nowoczesny hołd dla protoplasty dzisiejszych, słodkich pączków.

Początki pączka w kuchni polskiej to bowiem ciasto bez drożdży wypchane słoniną. Z drugiej strony odpowiednio przemyślane połączenie smaków słodkich i słonych, wytrawnych daje niesamowity efekt, co mam nadzieję widać na zdjęciu” – dodaje Tomasz Mędrek.

Tłusty czwartek – dodatki do burgerów w pączku

W tłusty czwartek można puścić wodze fantazji i kombinować z różnorodnymi połączeniami smaków. Słodkie, słone i kwaśne smaki będą się znakomicie równoważyć. Ulubionymi dodatkami Tomasza Mędrka do pączkoburgerów są:

  • mocne, umamiczne sosy
  • i składniki takie jak pasta miso czy sos serowy.

„Wbrew pozorom, by to danie się sprawdziło, delikatnym pączkom należy dodać nieco animuszu w postaci wyrazistych elementów. Można też bawić się teksturami, dodać coś chrupiącego, bardziej twardego-jak na przykład boczniak w panierce czy prażone orzechy” – dopowiada.

Jako sposób na wykorzystanie nadmiarowych pączków stwierdza z rozbawieniem, że najlepiej je po prostu zjeść. Najlepiej tak jak lubimy najbardziej. Przy tym pączkoburger będzie świetnym urozmaiceniem na tłusty czwartek. Bloger nadal chce zaskakiwać, także interpretacją

Czerstwe pączki – przepis na pączkoburgera

Tomasz Mędrek zaleca kupować odpowiednią ilość pączków, aby nie dopuścić do ich czerstwienia. Według niego przemyślane zakupy będą kluczem do sukcesu. Zaoszczędzimy wtedy finansowo, a także pomożemy środowisku. Jeżeli zostają pączki po tłustym czwartku, można je zamrozić i dzięki temu nie stracą wtedy świeżości.

„Jeżeli już "udało nam się" przetrzymać pączka na tyle by stał się czerstwy, to pączkoburger jest idealnym sposobem, by go odświeżyć. Tostowanie na maśle nada mu ponownie wigoru, a sosy nawilżą całość” – zdradza sposób na odświeżenie ciasta.

Wegański burger w pączku (dwie porcje)

Składniki:

  • dwa większe pączki – jeden o wielkości około 80-90 g
  • dwa zamienniki burgera w wersji roślinnej
  • jeden banan
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki miso
  • cztery plastry wędzonego tempeha lub yuby w bekonowym stylu
  • 1/2 łyżki neutralnego oleju
  • dwie łyżki dżemu/konfitury z czarnej porzeczki
  • łyżeczka gochujang (lub łyżka ostrego sosu)
  • 25 g cukru pudru
  • dwie łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Banana obieramy, smarujemy masłem orzechowym, układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.
3. Wyciągamy i ugniatamy (widelec lub tłuczek do ziemniaków) na prawie gładką masę. Czekamy aż się przestudzi.
4. Tempeh układamy na patelni ze skromną ilością oleju i smażymy aż się zrumieni.
5. Usmażony tempeh odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
6. Na tym samym tłuszczu układamy burgera i smażymy go według receptury producenta.
7. Po wystudzeniu masy bananowo-orzechowej wkręcamy do niej, za pomocą rózgi, pastę miso.
8. Przygotowujemy lukier: rózgą mieszamy cukier puder, sok z cytryny i gochujang do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy.
9. Pączka przecinamy wzdłuż na pół.
10.Na dole układamy puree z banana i masła orzechowego z miso.
11. Kolejno układamy zamiennik burgera.
12. Na to wędzony, podsmażony tempeh, dżem porzeczkowy i korona pączka.
13. Całość polewamy pikantnym lukrem.

Nieprzyzwoity burger w pączku, czyli wegański tłusty czwartek (2 kanapki)

Składniki:

  • 2 pączki bez nadzienia i lukru z tego przepisu
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • 4-5 kawałków boczniaków w panierce jak z KFC
  • 1 łyżeczka wegańskiego majonezu
  • sałata lodowa pocięta w paski (do woli)
  • 2-4 cienkie plasterki pomidora
  • 4-6 cienkich plasterków pikli
  • porcja sosu serowego z tego przepisu
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 jalapeno pokrojone w drobną kostkę

Wykonanie:
1.Sos serowy przygotowujemy według przepisu, dorzucając do środka, na czas gotowania, cebulę i jalapeno.
2.Gdy boczniaki mamy już praktycznie gotowe, kroimy pączki w poprzek i tostujemy na rozgrzanym maśle.
3.Dół pączka smarujemy cienką warstwą majonezu i układamy na nim sałatę.
4.Następnie boczniaki, pomidory, pikle i zamykamy koroną pączka.
5.Sos serowy nalewamy do osobnej miski i podajemy obok burgera.
6. Jemy burgera, maczając go w sosie serowym.

Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości Tomasza Mędrka.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Gerlach

Gerlach NK994 Forma do pieczenia kwadratowa 20cm

127,21 zł49,99 zł-61%
miejsce #2

Tefal

Tefal Trzepaczka K1291714

74,00 zł39,99 zł-46%
miejsce #3

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

85,00 zł59,90 zł-30%
miejsce #4

Sattva Dzbanek miedziany w paski 1950ml

198,00 zł169,00 zł-15%
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek: Burger w pączku, czyli pączkoburger. Ekspert dzieli się przepisem na niezwykłe danie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie