Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka domowa nutella bez konserwantów. Zobacz przepis na pastę z orzechów laskowych i kakao. Idealny przysmak do chleba lub do nadziewania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa nutella z daktylami to zdrowsza wersja popularnego kremu. Zobacz etapy przygotowania domowego smarowidła.
Domowa nutella z daktylami to zdrowsza wersja popularnego kremu. Zobacz etapy przygotowania domowego smarowidła. Anna Daniluk
Domowa nutella z daktylami to zdrowa przekąska, którą zrobicie bez grama cukru. Wystarczy połączyć zmiksowane na gładką masę orzechy laskowe, z kakao i namoczonymi daktylami. Proponowana przez nas pasta orzechowo-czekoladowa ma konsystencję gęstej pasty, która stanie się świetnym smarowidłem do naleśników. Zobacz przepis na domową nutellę.

W skrócie

Popularny krem dostępny w sklepach spożywczych zawiera dużą ilość cukru, emulgatorów oraz oleju palmowego. Nie będzie to zdrowa przekąska, ale można szybko zrobić domową wersję wypełnioną jakościowymi składnikami. Wystarczy obrać z łupin, uprażyć i oczyścić ze skórki orzechy laskowe. Można też przyspieszyć przygotowanie, korzystając z dostępnych w sklepach uprażonych orzechów. Takie orzechy należy zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę, połączyć z kakao i wilgotnymi suszonymi daktylami.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przygotowanie domowej nutelli z daktylami

Domowa nutella z daktylami – przepis na krem orzechowo-kakaowy

Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g uprażonych orzechów laskowych,
  • 3 namoczone daktyle,
  • 1 łyżka kakao bez cukru,
  • opcjonalnie: 50 ml mleka kokosowego lub napoju z orzechów laskowych.

Jak zrobić domową nutellę fit?

Przygotowanie:

  1. Daktyle należy zalać wrzątkiem na 15 minut.
  2. Obrane i uprażone orzechy laskowe pozbawione skórki należy umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery S. Należy je miksować do momentu uzyskania gładkiej pasty.
  3. Następnie do orzechów należy dodać daktyle i miksować na gładką pastę. Można dolać odrobinę wody namaczania daktyli.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie kakao i krótkie miksowanie do połączenia składników.
  5. Jeżeli chcecie uzyskać rzadszą konsystencję, możecie dolać mleko kokosowe lub napój z orzechów laskowych.
  6. Gotową domową nutellę można przełożyć do czystych słoików i przechowywać w lodówce do tygodnia.

W naszej galerii można zobaczyć składniki potrzebne do przygotowania domowej nutelli z daktylami

Krem z orzechów laskowych i czekolady

Jeżeli nie chcecie otrzymać gęstej pasty, to do zmielonych orzechów można dolać mleko skondensowane i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Taka propozycja będzie mniej zdrowa, ale zachowa kremową konsystencję.

Zastosowanie domowej nutelli

Własnoręcznie przygotowana nutella może być wykorzystywana jak krem dostępny w sklepie. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, do słodkich bułeczek drożdżowych lub do tostów. Zdrowsza wersja nutelli z daktylami będzie także świetnym dodatkiem do porannej owsianki lub omletu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka domowa nutella bez konserwantów. Zobacz przepis na pastę z orzechów laskowych i kakao. Idealny przysmak do chleba lub do nadziewania - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto