Sernik. Tradycyjny, puszysty, bez pieczenia. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Sernik to łatwe i pyszne ciasto. Zobaczcie przepisy na serniki.
Sernik to łatwe i pyszne ciasto. Zobaczcie przepisy na serniki. pixabay.com
Przepisy na pyszne serniki. Serniki są jednym z ulubionych wypieków. Ich sekretem jest ponadczasowy smak i łatwy sposób przygotowania. Zobaczcie TOP 10 przepisów na pyszne serniki naszych Czytelników. Sernik tradycyjny, sernik puszysty, sernik na kruchym spodzie, sernik „babciny”… Co kto lubi! Kliknijcie w galerie i wybierzcie idealny sernik dla siebie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Sernik był znany już w starożytnej Grecji, ma swoje święto, może być pieczony lub przygotowany na zimno – sernik, bo o nim mowa, gości na wielu polskich stołach. Bez względu na porę roku czy okazję jest podstawowym i jednym z najczęściej przyrządzanych ciast w domowym zaciszu. Sernik jest również popularnym wyborem w kawiarniach i cukierniach. Każda pani domu ma na niego swój sposób. Odwieczny dylemat brzmi: jaką wersję wybrać?

Zobacz przepisy na pyszne serniki:

  • Sernik idealny
  • Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
  • Sernik królewski ze Spytkowic
  • Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
  • Sernik dla leniwych
  • Sernik „Isaura” Koła Gospodyń Wiejskich
  • Sernik na zimno z truskawkową niespodzianką w środku
  • Serowiec zasmażany
  • Sernik light na zimno
  • Sernik na zimno z truskawkami

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Jak upiec idealny sernik?

Serniki są niestety kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby!

  • Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej – na około 2-3 godziny przed pieczeniem, należy wyjąć z lodówki produkty potrzebne do wypieku. Dzięki temu sernik będzie miał zwartą konsystencję.
  • By uniknąć pęknięcia, należy piec sernik w kąpieli wodnej, czyli podnieść wilgotność w piekarniku. Można to zrobić na dwa sposoby: szczelnie owinąć tortownicę/blachę i wstawić ją do większego naczynia napełnionego kostkami lodu lub wodą. Można także głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wstawić na dół i napełnić wodą. Dzięki parze wodnej, która wytwarza się w piekarniku, ciasto piecze się równomiernie.
  • Sernik należy długo piec w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 150 st. – wówczas nie będzie pękał.
  • Sernik warto studzić przez ok. godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – to ciasto nie lubi nagłych zmian temperatur.
  • Przed podaniem należy ten wypiek schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sernik. Tradycyjny, puszysty, bez pieczenia. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie