Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste ciasto przełożone kremem. Hiszpańskie ciasto Trzech króli to tradycyjny wypiek na 6 stycznia. Pachnie rumem i pomarańczami

Redakcja
Ciasto drożdżowe można przełożyć kremem lub masą marcepanową
Ciasto drożdżowe można przełożyć kremem lub masą marcepanową Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Roscon de reyes to tradycyjne, hiszpańskie ciasto, które wypieka się z okazji Święta Trzech Króli. Jest puszyste, słodkie od kandyzowanych owoców, pachnie rumem i pomarańczami. Można je także przełożyć kremem lub masą marcepanową.

W skrócie

Święto Trzech Króli w wielu kulturach jest obchodzone co najmniej tak samo hucznie, jak Boże Narodzenie. Tak samo było dawniej w niektórych regionach Polski, kiedy to wigilię 6 stycznia nazywano „szczodrym wieczorem” i wypiekano wówczas tradycyjne danie, nazywane szczodrakami.

We Francji, Włoszech czy Hiszpanii to właśnie 6 stycznia dzieci otrzymują prezenty, na pamiątkę podarków, które Trzej Mędrcy przynieśli nowo narodzonemu Jezusowi. Tego dnia odbywają się także liczne parady, orszaki czy koncerty. Huczne świętowanie nie obejdzie się bez wyjątkowych przysmaków, przygotowywanych specjalnie na tę okazję. We Francji na Święto Trzech Króli piecze się galette de rois, a w Hiszpanii roscon de reyes. Choć oba wypieki różnią się od siebie, to obie nazwy można przełożyć w wolnym tłumaczeniu na „ciasto Trzech Króli”. Do ciasta wkłada się migdał bądź figurkę, a tradycja głosi, że szczęśliwy znalazca zostanie obdarzony obfitością w nowym roku.

Roscon de reyes – przepis na hiszpańskie ciasto Trzech Króli

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • łyżka aromatu rumowego,
  • łyżka aromatu pomarańczowego,
  • szczypta soli,
  • płatki migdałów,
  • owoce kandyzowane.

Jak przygotować roscon de reyes?

  1. Podgrzałam lekko mleko, rozpuściłam w nim drożdże z odrobiną soli i odstawiłam na pół godziny.
  2. Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, dwa jajka, drożdżowy zaczyn i aromaty.
  3. Wyrabiałam ciasto przez 10 minut, a następnie dodałam roztopione masło.
  4. Uformowałam kulę, po czym odstawiłam ciasto na dwie godziny.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, a na koniec uformowałam z niego roladę, którą umieściłam w wysmarowanej tłuszczem formie.
  6. Posmarowałam ciasto rozmieszanym jajkiem i ułożyłam na nim kandyzowane owoce oraz migdały. Zostawiłam na kolejne pół godziny.
  7. Po tym czasie wstawiłam ciasto do piekarnika i piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Opcjonalnie, po upieczeniu, roscon de reyes można przekroić i przełożyć kremem z mascarpone.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Puszyste ciasto przełożone kremem. Hiszpańskie ciasto Trzech króli to tradycyjny wypiek na 6 stycznia. Pachnie rumem i pomarańczami - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto