Prosty i niezawodny przepis na oponki drożdżowe. Jak zrobić najlepsze pączki z dziurką? Wyjaśniamy krok po kroku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Oponki drożdżowe, zwane także pączkami z dziurką to pyszny, smażony i popularny przysmak, często przygotowywany na tłusty czwartek. Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami jak krok po kroku przygotować najlepsze ciasto drożdżowe i usmażyć pyszne oponki. To łatwiejsze niż myślisz! Sprawdź, nasz niezawodny i łatwy do wykonania przepis na drożdżowe oponki.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na oponki?

Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Możemy także ułatwić sobie prace i zagnieść ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.

Sekrety udanego ciasta drożdżowego na oponki:

  • drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej - wyjmij drożdże i jajka z lodówki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do pracy
  • mleko powinno być podgrzane
  • masło powinno być rozpuszczone
  • najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa
  • drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż "ruszą"
  • ciasto powinno być długo wyrabiane tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski
  • ciasto powinno podwoić swoją objętość - najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą

Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami na przygotowanie drożdżowych oponek ze skórką z pomarańczy i lukrem. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki to zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru.

Pysznie będą smakować oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić oponki drożdżowe:

Przepis na oponki drożdżowe z lukrem

(ilość: duża porcja, ok. 60 oponek, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową
Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
  • 75 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy ( 1 opakowanie -16 g)
  • 7 żółtek
  • 80 g masła
  • 450 ml mleka
  • skórka z dwóch małych pomarańczy lub z jednej dużej
  • 1 łyżka spirytusu
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana
  • olej lub smalec do smażenia
    lukier :
  • ok. 400 g cukru pudru
  • ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny
  • 1 łyżeczka wrzątku

Akcesoria do pieczenia!

miejsce #1

Berlinger Haus

Berlinger Haus ZESTAW NOŻY 7 ELE. BERLINGER HAUS MOONLIGHT BH 2646

768,49 zł299,00 zł-61%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Komplet Noży W Drewnianym Bloku Hevea 6el

853,44 zł349,99 zł-59%
miejsce #3

Fiskars

Fiskars Zestaw 5 Noży W Bloku Essential (1023782)

375,50 zł179,00 zł-52%
miejsce #4

Berlinger Haus

BerlingerHaus Zestaw Noży 6el Emerald (BH2511)

200,37 zł99,00 zł-51%
miejsce #5

Florina

Florina Łopatka Silikonowa Anide

15,90 zł8,81 zł-45%
miejsce #6

Fiskars

Fiskars Functional From 1023613

50,34 zł36,00 zł-28%
miejsce #8

Tescoma

Tescoma penseta space line 638045

35,90 zł31,90 zł-11%
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić oponki drożdżowe?

  1. Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
  2. W małej miseczce przygotuj zaczyn tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
  3. Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn
  4. Gdy czekasz, aż drożdże "ruszą" możesz utrzeć żółtka. Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie i utrzyj mikserem lub trzepaczką.
  5. Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
  6. Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
  7. Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
  8. Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy ( masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu - dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
  9. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak jak na zdjęciu za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy dodaj masło
  10. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ( tzn. bez przeciągu) aż podwoi swoją objętość.
  11. Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość 1 cm ( zobacz na zdjęciu w galerii)
  12. Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie zrób w nich dziurkę np. kieliszkiem
  13. Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
  14. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni ( np. ok 1 litr oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
  15. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
  16. Gotowe oponki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  17. Usmaż wszystkie oponki.
  18. Przygotuj lukier - cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką przegotowanej, gorącej wody. Zrób taką konsystencję lukru jak lubisz. Najlepiej zrobić rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
  19. Polukruj wszystkie oponki.
  20. Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zamiast lukru posypać je cukrem pudrem. Gotowe.

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić oponki drożdżowe z lukrem krok po kroku

Kliknij w zdjęcie!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Prosty i niezawodny przepis na oponki drożdżowe. Jak zrobić najlepsze pączki z dziurką? Wyjaśniamy krok po kroku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie