Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu.
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu. pixabay.com
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji pochodzą z Kolumbii. Podpowiadamy, co można zrobić z plantanów, jak je wykorzystać w kuchni i czym różnią się od zwykłych, żółtych bananów.

Spis treści

Plantan – co to jest?

Plantany inaczej platany lub banany warzywne. Na pierwszy rzut oka wiele osób może pomylić je ze zwykłym bananem. Roślina pochodzi z rodziny Musaceae, czyli tej samej co żółte banany. Przyjmuje się, że do Ameryki Południowej plantany przywędrowały z Azji. Spożywane są w Afryce, Ameryce Środkowej i na Karaibach. Plantany do wzrostu potrzebują klimatu tropikalnego. Plantany różnią się od żółtych bananów smakiem i przeznaczeniem.

Tak jak popularne w Polsce żółte banany są dla naszego organizmu źródłem:

  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • żelaza,
  • błonnika,
  • witaminy B6,
  • witaminy C,
  • łatwo przyswajalnych cukrów.

Co zrobić z plantanów?

Plantanów w Kolumbii i innych krajach Ameryki Południowej używa się do:

  • smażenia,
  • pieczenia,
  • gotowania,
  • gotowania na parze,
  • przygotowania chipsów,
  • robienia mąki,
  • grillowania.

Dojrzałe plantany można piec w całości w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Upieczone wystarczy doprawić szczyptą soli, pieprzu i porcją masła. Plantany nie powinny być jedzone na surowo. Mają ziemniaczany, intensywnie skrobiowy smak. Dojrzałe są słodkie i mają przyjemny zapach. Dlatego często podaje się je do obiadu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Botanicznie plantany są owocami, jednak pod względem kulinarnym stosuje się je tak jak warzywa. Plantany gotuje się i zjada w różnym stopniu dojrzałości, są zielone, żółte lub dojrzałe - czarne. Mogą być przyrządzone jako przystawka, dodatek do obiadu lub nawet deser.

Sprawdź także:Nie tylko czekolada, fasola i tortilla. Kuchnia meksykańska według Taste Atlas. Oto 10 najpopularniejszych dań pochodzących z Meksyku

Jak obierać plantany?

Plantany obiera się trudniej niż popularniejsze u nas banany. Najpierw należy odciąć końcówki z obu stron plantana, następnie naciąć pośrodku i pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Należy uważać, aby plantanami nie zabrudzić sobie rąk. Plantany powinny być trzymane w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby nie zaczęły ciemnieć.

Jak przechowywać owoce?

Zielone plantany powinny być trzymane w temperaturze pokojowej i bez narażenia na bezpośrednie światło słoneczne. Co jakiś czas należy je przestawić, aby nie dojrzały zbyt szybko. Zielony plantan dojrzeje mniej więcej w trakcie 7 dni. Jeżeli nie można ich zużyć od razu, to można je obrać, wstawić do woreczków strunowych, wpisać datę przygotowania, a następnie wstawić do zamrażarki. Tak przygotowane plantany należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Może pora na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów? - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto