Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kultowe ciasto kopiec kreta wciąż na topie. Sławny wypiek zachwyca smakiem. Przepis na najlepsze ciasto z bananami i kremem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne kakaowe ciasto ze śmietaną, czekoladą i bananami. Zobacz przepis na domowy kopiec kreta. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszne kakaowe ciasto ze śmietaną, czekoladą i bananami. Zobacz przepis na domowy kopiec kreta. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Kopiec kreta to znane i cenione od lat ciasto z bananami. To wypiek, który dla wielu stał się wyjątkowym przysmakiem z dzieciństwa. Mam dla ciebie przepis na kopiec kreta na kakaowym biszkopcie, z pysznym kremem śmietankowym, bananami i czekoladą. Zobacz, jak je samodzielnie przygotować. To bardzo proste!

W skrócie

Kultowy wypiek, czyli ciasto kopiec kreta

Kopiec kreta to kultowe, znane od lat ciasto, tzw. ciasto z pudełka. Swoją popularność zawdzięcza prostocie wykonania, a także rewelacyjnie dobranym smakom, które tworzą kakaowe ciasto, śmietanka z czekoladą i banany. Mam dla ciebie przepis na domowy kopiec kreta, którego wykonanie jest równie szybkie, jak pudełkowej wersji.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto kopiec kreta.

Sprawdzony przepis na kopiec kreta

czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenie ciasta+ 15 minut przygotowanie masy
duża porcja
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 duże łyżki kakao,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 200 ml maślanki,
  • 120 ml oleju,
  • cukier waniliowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,

krem:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 50 ml wody,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g posiekanej czekolady,
  • 3 banany.

Jak zrobić ciasto kopiec kreta?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
  3. Dodaj maślankę, olej, esencję waniliową i mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami.
  4. Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto ok. 35 min. w 160 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe (patyczek po wbiciu w ciasto ma być suchy).
  6. Ciasto wyjmij z blachy i wystudź.
  7. Żelatynę namocz w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.
  8. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj żelatynę i miksuj jeszcze chwilę, by masa dobrze się połączyła.
  9. Na koniec wsyp kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
  10. Przygotuj kopiec kreta: zetnij górę ciasta i łyżką wybierz środek zostawiając po bokach ok. 1,5 cm ciasta.
  11. Banany umyj, obierz i pokrój na duże kawałki.
  12. Poukładaj banany na spodzie ciasta, przykryj je kremem tworząc kształt kopca.
  13. Całość posyp okruchami z odłożonego wcześniej ciasta.
  14. Schowaj ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.

Nasza porada: jeśli po przygotowaniu kopca kreta zostanie Ci trochę ciasta kakaowego to wykorzystaj je do innego deseru, np. posyp lody śmietankowe kawałkami ciasta i dodaj owoce lub zrób ciastkowe lizaki.

Przepis na ciasto z owocami

Wiosna zachęca nas do przygotowywania owocowych ciast oraz deserów, które przede wszystkim będą lekkie. Wybór jest ogromny, a w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych i świeżych przysmaków.

Możesz przygotować np.:

Ciasta z owocami są lekkie, orzeźwiające i zawsze dobrze wyglądają. Możesz dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty lub podać z gałką domowych lodów.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kultowe ciasto kopiec kreta wciąż na topie. Sławny wypiek zachwyca smakiem. Przepis na najlepsze ciasto z bananami i kremem - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto