Kurs gastronomiczny i kelnerski. Zobacz jak doskonalili swoje umiejętności uczestnicy zajęć(ZDJĘCIA)

Lila Pietrusiewicz
W dniach 23 - 25 lutego 2017r. w Zespole Szkół Zawodowych w Biłgoraju odbyły się kursy zawodowe z zakresu nowoczesnej gastronomii i obsługi kelnerskiej prowadzone przez Marka Rybackiego utytułowanego i znanego w branży gastronomicznej szefa kuchni oraz współautora książki o carvingu "Fantazje z warzyw i owoców".

- Kelner- Mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii? Takie oto pytanie postawili sobie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju wybierając tematykę szkolenia, w którym chcieliby uczestniczyć. Każde ze szkoleń poszerza umiejętności zawodowe uczniów oraz kwalifikacje w zakresie nowoczesnej gastronomii i obsługi kelnerskiej - informuje Magdalena Szewczuk Rzecznik Prasowy Starostwo Powiatowe w Biłgoraju .

Szkolenie kelnerskie „Kelner- Mistrz sugestii” obejmowało metody pracy kelnera, standardy zachowań kelnerskich, obsługę konsumenta, techniki sprzedażowe. Uczestnicy zajęć doskonalili swoje umiejętności prawidłowego nakrycia stołów, rozkładania obrusów, przenoszenia zastawy stołowej czy składania serwetek. Poznali zasady dialogu z gościem o trudnym typie charakterologicznym oraz techniki sprzedażowe w kontekście oferty menu. Kurs ukończyło łącznie 18 uczniów z klas IV TG, III TH, II TG, I TG oraz 9 nauczycieli działu gastronomiczno – hotelarskiego.

W szkoleniu „Kuchnia Molekularna i Nowoczesne trendy w gastronomii” brało udział 23 uczniów z klas II TG, I TG oraz 11 nauczycieli. W programie kursu znalazły się potrawy przyrządzane w niskich temperaturach metodą sous vide /w próżni/ z warzyw i owoców, ryb, wieprzowiny, wołowiny, drobiu. Przygotowywane były różne formy gotowane w ciekłym azocie: lody, bezy, sorbety, chipsy. Uczestnicy sporządzali kawior, pianki, galaretki z wykorzystaniem agaru. Wśród potraw wykonanych nowoczesnymi metodami znalazły się: polędwiczka souse-vide z kurkami i puree z marchwi, schab na kapuście z koperkiem i grillowanym ogórkiem, filet z kurczaka z tymiankiem, łosoś na zielonym jabłku, łosoś marynowany w koprze i soku z cytryny, roladki z cukinii, camembert z pastą smakową, śledź z kawiorem cytrynowym, ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem, kawior z soku owocowego, mus z czerwonych pomarańczy.

Szkolenia przeprowadziła firma GastroArt Studio Kulinarne z Łaskarzewa. Prowadzący Marek Rybacki działa w branży od 26 lat, zawodowo związany jest z restauracją 3-gwiazdkowego Hotelu Sulbin w Garwolinie, gdzie pełni funkcję kierownika gastronomii i szefa kuchni. Ponadto jest osobą utytułowaną w branży gastronomicznej. Zdobył m.in. Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku, Mistrzostwo Polski w Carvingu w 2008 roku czy Mistrzostwo Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrzostwo i Mistrzostwo Polski w Podawaniu Baraniny. Jest także Wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland. Współorganizator Mistrzostw Polski w Carvingu i organizator Turnieju Carvingowego oraz współautor książki o carvingu „ Fantazje z warzyw i owoców”.

Szkolenia dla uczniów były świetną okazją do współpracy w zespole kierowanym przez zawodowego szefa kuchni. Poznane tajniki kunsztu kulinarnego pozwolą im na rozwijanie swoich zainteresowań i otwierają szersze perspektywy. Młodzież zafascynowana nowoczesnymi metodami z ogromnym zaangażowaniem wykonywała przydzielone zadania. Poznane realia pracy kelnera uświadomiły im wagę wiedzy i umiejętności, jaką musi posiadać dobry kelner. Wielu z uczestników postanowiło pogłębiać swoją wiedzę w tej dziedzinie chociażby przez udział w kolejnych szkoleniach.

FLESZ: Zasiłek z tytułu koronawirusa od ZUS i pracodawcy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3