Kurka, czyli pieprznik jadalny. Z czym można pomylić te smaczne grzyby? Uwaga na lisówkę pomarańczową

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Pieprzniki jadalne, zwane kurkami, dość powszechnie rosną w polskich lasach. Trzeba jednak uważać, żeby nie pomylić ich z niejadalnymi lisówkami.
Pieprzniki jadalne, zwane kurkami, dość powszechnie rosną w polskich lasach. Trzeba jednak uważać, żeby nie pomylić ich z niejadalnymi lisówkami. LuidmilaKot/pixabay.com
Jesień sprzyja zbieraniu grzybów. Niestety, żeby to robić bezpiecznie, trzeba w to włożyć nieco wysiłku i poznać grzyby. Do gatunków, które stosunkowo łatwo rozpoznać, należy pieprznik jadalny, zwany kurką. Jednak i ten grzyb można pomylić z innymi gatunkami, w tym grzybami, które powodują zatrucia. Piszemy, z czym można pomylić kurkę i na co zwrócić uwagę, by odróżnić ją od lisówki.

Spis treści

Kurki, czyli pieprzniki to wyjątkowo cenione kulinarnie grzyby. Mają wiele zastosowań, choć warto pamiętać o tym, by ich nie smażyć ani nie solić, bo pod wpływem takiej obróbki tracą niektóre właściwości korzystne dla zdrowia (stąd dowiesz się więcej).
Kurki wyglądają dość charakterystycznie i pomimo że należą do grzybów blaszkowych, wśród których jest najwięcej gatunków niejadalnych i trujących, ich rozpoznanie jest stosunkowo łatwe. Jednak okazuje się, że i pieprzniki jadalne można pomylić z innymi grzybami.

Sprawdź też: Na jakie gatunki borowików trzeba uważać? Nie wszystkie są jadalne

Jak wygląda kurka, czyli pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem, w którym jest zarówno kapelusz, jak i trzon grzyba. U młodych okazów kapelusz ma lekko wypukły kształt, z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych jest on lejkowaty. Charakterystyczne dla kurek są grube i mocne blaszki (listewki), które mogą mieć nieregularny kształt – bywają rozwidlone lub połączone ze sobą ukośnie lub poprzecznie. Blaszki z kapelusza płynnie „przechodzą” na trzon grzyba. Kurki nie są zbyt duże, choć zdarzają się okazy mierzące 10-12 cm średnicy (kapelusze). Trzony są krótkie i wyglądają, jakby rozszerzały się wprost w kapelusz.

Ten grzyb, zwany kurką, jest wyjątkowo smaczny i zdrowy.licencja
Ten grzyb, zwany kurką, jest wyjątkowo smaczny i zdrowy.
licencjaHeisenberg-pl/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

Pieprznik jadalny – z czym można pomylić ten grzyb?

Pieprznik jadalny można przede wszystkim pomylić z innymi gatunkami pieprzników, takimi jak:

  • pieprznik ametystowy – ma bardziej nieregularny kształt kapelusza i blaszek oraz lekko różowe lub fioletowe zabarwienie
  • pieprznik pomarańczowy – to grzyb mniejszy od kurek (kapelusz o średnicy do 4 cm), o szeroko rozstawionych blaszkach.

Obydwa te gatunki są bardzo podobne do pieprznika jadalnego – w szczególności mają mocne blaszki o nieregularnym przebiegu, które ciągną się od kapelusza na trzon. Pomyłki są o tyle niegroźne, że to również grzyby jadalne i smaczne (choć pieprznik pomarańczowy jest bardzo rzadki i z tego względu lepiej go nie zbierać).

Lisówka a pieprznik jadalny

Inaczej wygląda sprawa z lisówką pomarańczową, która bywa mylona z kurką. Jest nawet nazywana fałszywą kurką lub kurką jadowitą. Ten grzyb jest niejadalny, a jego spożycie powoduje zatrucia pokarmowe. Ich przebieg może być różny, w zależności od stanu organizmu. Dlatego na pomylenie tych grzybów trzeba uważać. Lisówkę od kurki odróżniają m.in. blaszki, które u lisówki są znacznie cieńsze i delikatniejsze, za to gęściej ułożone. Lisówki mają też ciemniejszy, bardziej pomarańczowy kolor. Grzyby różnią też proporcje trzonu, który u lisówki jest cienki i wydłużony, natomiast u kurek krótki i krępy.

Lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurką. To grzyb niejadalny, powodujący zatrucia pokarmowe.licencja
Lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurką. To grzyb niejadalny, powodujący zatrucia pokarmowe.
licencjaJerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

Na co uważać, zbierając kurki i inne grzyby

Kurki i lisówki są podobne do siebie i potrzeba pewnego doświadczenia, by te grzyby skutecznie odróżniać. Przekonała się o tym pewna tiktokerka, polecająca radośnie „jajecznicę z kurkami”, które okazały się właśnie lisówkami. I choć dziewczyna deklaruje, że nic się jej nie stało, nie idźmy w jej ślady. Samodzielne zbieranie grzybów wymaga przygotowania, wiedzy i doświadczenia. Najlepiej zdobywać je, zbierając grzyby w towarzystwie osoby, która się na nich zna. Jeśli nie mamy takiej możliwości – uczmy się, zaczynając od łatwych do rozpoznania gatunków.

Podpowiadamy: Na co zwrócić uwagę, zbierając kanie. Czym różnią się od muchomora sromotnikowego?

Korzystajmy z profesjonalnych atlasów grzybów oraz wiedzy członków np. grup grzybiarskich w mediach społecznościowych. Ale wybierajmy te wyspecjalizowane w rozpoznawaniu grzybów. Nie bójmy się też pytać i upewniać, że znalezione przez nas okazy to rzeczywiście grzyby jadalne (zapoznajmy się z regulaminem, który w wielu grupach definiuje, jak powinny wyglądać zdjęcia grzybów, by ich identyfikacja była możliwa). Aby prawidłowo rozpoznawać grzyby, niestety trzeba czasu i pewnego wysiłku. Pamiętajmy, że moda na zbieranie grzybów może być zgubna. Brak wiedzy i przygotowania grozi nie tylko zatruciem pokarmowym, ale też ciężkim uszkodzeniem narządów, a nawet śmiercią.

Oczywiście ten artykuł zwraca tylko uwagę na możliwość pomyłki i może być jedynie punktem wyjścia do dalszych dociekań i poznawania grzybów.

To przyda Ci się w ogrodzie

kup najtaniej

DeWalt

Dewalt Dcm562Pb-Qw

569,61 zł

kup najtaniej

Lesovik

Lesovik Hamak Lesovik Duch Niebieski

199,00 zł

kup najtaniej

Stiga

Stiga Collector 132 AE (291302068/ST1)

717,00 zł

kup najtaniej

Gardena

Gardena Sileno City 500 (15002-32)

4 051,00 zł

kup najtaniej

Makita

Makita Uh6570

529,99 zł

kup najtaniej

Karcher

Karcher K7 Premium Smart Control 1.317-230.0

2 186,00 zł

kup najtaniej

Marolex

Marolex Profession 12L (16118)

195,00 zł

kup najtaniej

NAC

Nac Bp540-32B-V

638,99 zł

kup najtaniej

Black&Decker

Black&Decker Nożyce do żywopłotu (BEHTS501-QS)

334,00 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE

Materiał oryginalny: Kurka, czyli pieprznik jadalny. Z czym można pomylić te smaczne grzyby? Uwaga na lisówkę pomarańczową - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie