Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Obłędna karpatka na rodzinne spotkania. Przepis na idealne ciasto, bez tajemnic. Mamy sposób na uratowanie zwarzonego kremu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Puszysta karpatka z ciasta parzonego z kremem budyniowym to wypiek, który szczególnie smakuje w trakcie rodzinnych spotkań.
Puszysta karpatka z ciasta parzonego z kremem budyniowym to wypiek, który szczególnie smakuje w trakcie rodzinnych spotkań. Getty Images/czarny_bez
Karpatka to tradycyjny wypiek zrobiony z ciasta parzonego. Tego samego, które służy do przygotowania ptysi, eklerek i profiterolek (małych ptysi nadziewanych kremem budyniowym i obficie polanych czekoladą). Najważniejsze jest zrobienie domowego kremu śmietankowo-budyniowego. Podpowiadamy przepis na wyśmienitą karpatkę, która zawsze wychodzi.

W skrócie

Krem do karpatki może przysporzyć wiele problemów. Aby uniknąć grudek i zwarzenia się kremu, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a śmietankę trzeba podgrzewać, jednocześnie ubijając ją z żółtkami. Jeżeli chcesz uratować zwarzony krem, to wystarczy ponownie do podgrzać i dolać około 50 ml bardzo gorącej wody i ponownie go zmiksować. Ten patent powinien pomóc w uzyskaniu jednolitej, kremowej masy.

Karpatka – przepis na tradycyjne ciasto

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: na 1 dużą blachę

Składniki:
Ciasto parzone na karpatkę:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 250 ml wody,
  • 3 g soli.

Krem do karpatki:

  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 250 g masła,
  • 250 ml śmietanki 30%.

Jak zrobić karpatkę?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Do wrzątku należy dosypać przesianą mąkę i szybkim ruchem ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Gdy będzie odstawać od garnka trzeba je odstawić do ostudzenia.
  4. Do jeszcze ciepłego ciasta należy dodać do niego po jednym jajku i dalej ucierać.
  5. Tak powstałe ciasto ptysiowe należy rozsmarować na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na grubość około 5 milimetrów.
  6. Ciasto na karpatkę trzeba piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200° Celsjusza.
  7. W tym czasie należy zrobić krem do karpatki.
  8. Żółtka należy utrzeć z cukrem, a śmietankę zagotować.
  9. Podgrzaną śmietankę trzeba dolać do żółtek ubitych na kogel-mogel.
  10. Należy cały czas mieszać, aby nie dopuścić do powstania grudek.
  11. Naczynie z masą budyniową należy ustawić na kąpieli wodnej i ubijać mikserem, aż zacznie gęstnieć.
  12. Gotową masę do karpatki należy zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  13. Miękkie masło należy utrzeć na krem i dodać do masy budyniowej.
  14. Jeden blat wystudzonego ciasta parzonego należy posmarować masą budyniową i przykryć drugim płatem.
  15. Karpatka powinna być posypana po wierzchu cukrem pudrem i pokrojona na równe kwadraty.
  16. Gotowa karpatka powinna być trzymana w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Krem waniliowy do karpatki

Opcjonalnie do kremu można dodać ziarenka z laski wanilii albo zamienić część cukru na rzecz cukru waniliowego. Do kremu można też użyć łyżeczki ekstraktu waniliowego, który podbije smak karpatki. Jeżeli obawiacie się robić krem karpatkowy od zera, to możecie ułatwić sobie pracę, korzystając z dwóch opakowań budyniu. Należy tylko dać mniej mleka, niż wskazano na opakowaniu. Następnie do ostudzonego budyniu należy dodać miękkie masło. Tak przygotowany krem z pewnością się nie zwarzy.

Karpatka z ciastem kruchym

Warto wiedzieć, że wersja klasyczna karpatki przygotowywana jest na spodzie z ciasta kruchego, a na wierzchu kładzie się ciasto parzone. Wersja karpatki wykonywana w całości z ciasta parzonego ma przyspieszyć pracę nad wypiekiem, a także ułatwić zadanie miłośnikom domowego pieczenia ciast. Na święta Bożego Narodzenia warto rozłożyć sobie pracę. Ciasto na karpatkę można upiec nawet 2 dni wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Następnie można je przełożyć kremem śmietankowym.

Pofalowane ciasto na karpatkę

Wielu osobom zależy, aby na wierzchu ciasta powstały charakterystyczne fale, które mają kojarzyć się z górami Karpatami, od których najprawdopodobniej wypiek wziął nazwę. Aby na cieście powstały pagórki należy skropić jego wierzch wodą.

Dżem do karpatki

W starszych książkach kucharskich poświęconych cukiernictwu poleca się posmarowanie kruchego spodu kwaśnym dżemem lub konfiturą. Szczególnie zwraca się uwagę na konfiturę malinową lub wiśniową. Dopiero na nią wykłada się masę budyniową.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Obłędna karpatka na rodzinne spotkania. Przepis na idealne ciasto, bez tajemnic. Mamy sposób na uratowanie zwarzonego kremu - Strona Kuchni

Wróć na bilgoraj.naszemiasto.pl Nasze Miasto