Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A,...
fot. nikkimeel/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Wspierają wzrok

Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.

Zobacz również

Lawina pod rysami zaatakowała turystów - WIDEO

Lawina pod rysami zaatakowała turystów - WIDEO

Lechia gra kluczowy mecz i potrzebuje dopingu kibiców. Grabowski: Brody już nie zgolę

Lechia gra kluczowy mecz i potrzebuje dopingu kibiców. Grabowski: Brody już nie zgolę

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Biłgoraju, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Biłgoraju, (21.04-27.04.2024)

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?