Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste
Opakowania zero waste i reuse
To dość oczywista pozycja w rankingu trendów. Pandemia przyczyniła się do ogromnego wzrostu w obszarze zamawiania posiłków na wynos, co stało się dużym wyzwaniem dla producentów opakowań. Ekoświadomi klienci chcą bowiem, żeby jedzenie zostało zapakowane zgodnie z ich przekonaniami.
Kluczem do sukcesu jest znalezienie idealnego rozwiązania. A spektrum możliwości jest szerokie. Od opakowań z materiałów wielokrotnego użytku czy nadającego się do recyklingu, przez materiały degradowalne i biodegradowalne po jadalne w przypadku posiłków na wynos.
Tanie i łatwe w produkcji opakowanie zero waste jest tym, czego będziemy poszukiwać.
Nie inaczej podejdziemy do edukacji społeczeństwa i nakłaniania do ponownego wykorzystywania opakowań. To obszar, w którym Too Good To Go ma spore zasługi - od dawna zachęca, aby przy odbiorze uratowanych posiłków wykorzystywać własną torbę czy box. To trend, który rozszerzy się na pozostałe gałęzie gospodarki.