MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. whitestorm/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Papryka żółta

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.

Zobacz również

Gorzowscy radni zdecydują, czy w mieście będzie kasyno

Gorzowscy radni zdecydują, czy w mieście będzie kasyno

Spacer wokół Buska-Zdroju. Można zobaczyć przepiękne miejsca [ZDJĘCIA]

Spacer wokół Buska-Zdroju. Można zobaczyć przepiękne miejsca [ZDJĘCIA]

Polecamy

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Drugi dzień Perspektywy Women in Tech Summit 2024. Jeden z wykładów zgromadził tłumy

Drugi dzień Perspektywy Women in Tech Summit 2024. Jeden z wykładów zgromadził tłumy