MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Dzień Dziecka w Radomsku. Atrakcje czekały w Zagajniku u Skrzata. ZDJĘCIA

NOWE
Dzień Dziecka w Radomsku. Atrakcje czekały w Zagajniku u Skrzata. ZDJĘCIA

Tak wyglądał Dzień Dziecka z Górnikiem Łęczyca. Atrakcji nie brakowało! ZDJĘCIA

NOWE
Tak wyglądał Dzień Dziecka z Górnikiem Łęczyca. Atrakcji nie brakowało! ZDJĘCIA

Polecamy

Trwa budowa stadionu lekkoatletycznego w Chełmie. Zakończenie prac pod koniec lipca

Trwa budowa stadionu lekkoatletycznego w Chełmie. Zakończenie prac pod koniec lipca

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa