Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie leszczyńskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie leszczyńskim

Rodzinne warsztaty wielkanocne w Nowym Korczynie. Zabawa była świetna! Zdjęcia

Rodzinne warsztaty wielkanocne w Nowym Korczynie. Zabawa była świetna! Zdjęcia

Polecamy

Hrubieszowskie starostwo w piątek będzie pracować krócej. W Biłgoraju mają wolne

Hrubieszowskie starostwo w piątek będzie pracować krócej. W Biłgoraju mają wolne

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?