Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 szklanki mąki,
- 50 g masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 duże jajko,
- 700 g wydrylowanych (bez pestek) wiśni,
- kruszonka ( 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 100 g masła)
Przygotowanie
W miseczce ucieramy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy na około 5 minut. Mleko podgrzewamy, a masło roztapiamy. W dużej misce łączymy mąkę, jajko, cukier, wanilię, drożdże i mleko. Wyrabiamy rękami i po chwili dodajemy masło. Całość wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
W tym czasie szykujemy kruszonkę. Podane składniki łączymy rękami, rozcierając w palcach, aż uzyskamy konsystencję piasku. Wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto urośnie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Spróbujcie także inne nasze przepisy:
Deser z truskawkami
Blok czekoladowy
Karkówka z grilla
Tort z truskawkami
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?