Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ceny żywności. Sytuacja na świecie wpływa na naszą kromkę chleba z masłem

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Żywność drożeje, bo drożeją m.in. surowce i koszty
Żywność drożeje, bo drożeją m.in. surowce i koszty Lucyna Talaśka-Klich
Pewien piekarz stwierdził, że w czasie kiedy drożeje tyle rzeczy naraz - od żywności po paliwa - podwyżki cen chleba na klientach robią mniejsze wrażenie. Owszem, niektórzy ponarzekają sobie pod nosem, ale przynajmniej nie odreagowują złych emocji na Bogu ducha winnych sprzedawcach.

Ale to chyba jedyny plus tej sytuacji, bo żywność musi kupić każdy i każdy z nas widzi, że płaci za nią coraz więcej.

Rosnące ceny żywności napędzają drożejące pasze, koszty transportu, wyższe ceny gazu, energii elektrycznej, pracy, nawozów (to akurat jest skutkiem przede wszystkim wzrostu cen gazu), a nawet opakowań. To także efekt rosnącego popytu i gry spekulacyjnej na światowym rynku.

Ostatnio widoczne są wzrosty cen masła i serów na sklepowych półkach. Okazuje się, że za drożyznę w polskich sklepach odpowiada m.in. sytuacja w Chinach i Nowej Zelandii. Bo gdyby w Nowej Zelandii mogli wyprodukować więcej masła, to więcej tego produktu trafiłoby na bardzo chłonny chiński rynek i wtedy więcej zostałoby go dla nas.

Bardzo istotnym czynnikiem są także rosnące koszty produkcji. I znowu przyczyniła się do tego globalizacja. Odkąd Chińczycy postawili na odbudowanie produkcji wieprzowiny (po problemach związanych z afrykańskim pomorem świń) w ogromnych, nawet piętrowych tuczarniach, znacząco wzrósł popyt na pasze. A to znowu przyczyniło się do wzrostu cen surowców do produkcji pasz. W grach spekulacyjnych ostatnio bardzo doceniane jest ziarno.

Rekordy cenowe bije także rzepak, więc nie ma szans na zastąpienie drogiego masła tańszą margaryną.

Zauważyłam, że w czasach rosnących cen żywności akcje promocyjne w dużych sieciach pojawiają się rzadziej. No, chyba że dotyczy to wieprzowiny, która jest tania. A to z kolei efekt wspomnianych zmian na rynku chińskim, który nie potrzebuje już europejskiej wieprzowiny. Świat stał się globalną wioską i wystawia nam słony rachunek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ceny żywności. Sytuacja na świecie wpływa na naszą kromkę chleba z masłem - Gazeta Pomorska

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto